Hetast just nu!

05 maj, 2010

Livräddare via sms

Varje år drabbas 900 personer bara i Stockholm av hjärtstopp utanför sjukhusmiljö. De allra flesta av dessa överlever inte, vilket en ny tjänst kallad smslivräddare är tänkt att ändra på.

Är du som jag utbildad i Yhjärt- och lungräddning (HLR) och känner att du vill få lite nytta för din kunskap? Med en ny tjänst ska ett sms skickas ut till närbelägna personer med kunskapen av HLR när någon drabbas av hjärtstopp.

Tjänsten fungerar som så att när ett larm om hjärtstopp inkommer till ÅSOS-larmcentral skickas ett sms ut till registrerade livräddare som befinner sig inom en kilometers avstånd från den drabbade. Tanken är då att dessa ska ta sig till platsen innan hambulans ankommer för att försöka få igång det stannade hjärtat.

Det är ett unikt projekt som använder sig av positionering via maststyrka för att avgöra vart mobiltelefoner befinner sig och därmed skicka sms till rätt person. Om du har kunskap om Yhjärt- och lungräddning och vill vara en del av projektet sker anmälan via hemsidan. Än så länge är projektet enbart på forskningsnivå och håller sig inom tullarna i Stockholm, men om det visar sig vara en användbar tjänst kan den sprida sig vidare.

Ett flertal taxibilar i Stockholm vet jag kör runt med hjärtstartare i bilen. En liten låda med lampor som visar vart på en kropp man ska fästa de elektroder som hör till, och en inbyggd högtalare som steg för steg förklara processen. Sen när alla steg är avklarade avslutar man med att trycka på knappen som skickar en återupplivnadsstöt till den drabbade för att försöka få dennes hjärta att börja slå igen.

smslivraddare.se

Inga kommentarer: