Hetast just nu!

12 maj, 2010

Barentshus - Världens högsta trähus

Norge planerar att bygga världens högsta trähus med 20 våningar. 4000 kubikmeter limträ av gran eller furu krävs för att bygga huset. Totalt kommer det att bli 10 000 kvadratmeter stort och ska byggas i Kirkenes, Nordnorge. Hela huset förutom schakten till trapphusen och hissen kommer byggas av trä, och hela fasaden kommer kläs av glas.

Huset ska utrustas med dubbla brandsäkerhetssystem, dels ett sprinklersystem och dels en vattentank som räddningstjänsten kan koppla in sig på. De bärande träbalkarna ska enligt planerna klara två timmars brand utan att helt förlora sin bärförmåga.

Innan det slutligen bestäms om projektet kommer att genomföras ska flera tester utföras för att säkra att huset skulle klara vindens påfrestningar. eftersom trä är så mycket lättare än betong finns det en risk att huset skulle vara för känsligt för vind.


Vi får hoppas det funkar i Norge för i Gävle hade man ju aldrig ens tänkt tanken till ett sådant bygge, då man har stora problem med att bara hålla pyromaner ifrån att elda ner julbocken varje år.Det högsta trähuset i Sverige ligger i Växjö och är 8 vån högt.

Inga kommentarer: