Hetast just nu!

03 juni, 2012

New York vill förbjuda läsk

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg är oroad över sitt folks hälsa

Nu vill han förbjuda söt läsk så som Coca-Cola och Fanta att säljas i stora mängder. Men det är inte butikerna han vill åt, utan biografer, idrottsarenor och snabbmatsrestauranger där de idag erbjuder megabägare, så kallade "supersize" på runt en liter som är väldigt populärt att köpa. Dessa volymer är inte vi i Sverige vana att kunna köpa, inte ens till en Plusmeny på Mc Donald´s får man en sådan stor läsk. Men som alla vet är USA landet som gillar allt extra stort, även så sin läsk.

Problemet med USA är att befolkningen blir allt fetare, amerikanerna är experter på att dricka läsk och äta snabbmat. New Yorks borgmästare vill därför begränsa storleken på läsk som får serveras, och införa en lag på max 0,48 liter, alltså ungefär en halvliter.

Om detta är en lösning att få New York-borna mindre feta är väl knappast troligt då lagen inte säger att man inte får köpa 2. Men förhoppningen är väl den att folk kommer väljer köpa en, och sen nöjer sig med det. Kanske inser amerikanerna att det räcker med en halvliter och att det är smidigare handskas med, samtidigt som man inte behöver tvinga i sig den där sista halvlitern. Faktum består ju att många kanske köper en supersize bara för att man kan, inte för att man känner att man måste ha. Och sen om man verkligen är så törstig så man behöver dricka mer kan man ju alltid köpa en till, men att de flesta kanske nöjer sig med de där 4,8 decelitrarna.

Om detta är en del av folkets fettmaproblem är självklart svårt att säga, då man ändå rör på sig väldigt mycket när man är på en match, och även när man tar sig från och till den. Jag tänker då i jämförelse med när man sitter hemma och dricker läsk och man bara sitter i soffan och jäser. Hur mycket amerikanerna dricker i sitt hem har jag inga siffror på dock.


Förbudet kan vara infört till i mars om det träder igenom.

Inga kommentarer: