Hetast just nu!

12 maj, 2012

Viking Lines nya miljövänliga fartyg

Viking Grace

Viking Lines nya fartyget som planeras till 2013 ska bli världens "grönaste". Det är det finska varvet som byggde världens största kryssningsfartyg "Oasis of the Seas" som också ska bygga Viking Lines nya fartyg. Om allt går enligt planerna blir det nya passagerarfartyget världens mest miljövänliga när det sjösätts 2013. Planen är att fartyget ska drivas av flytande naturgas med relativt låga utsläpp i luften och utsläppen i havet kommer att vara noll hävdar rederiet.

Det ska bli fin utsikt, lite lugnare och en mer privat atmosfär i restaurangerna. Dessutom bättre komfort med mindre vibrationer och motorljud, så inget glas som klirrar i tax-freen.

Så fort Viking Line får klartecken om miljöstöd från finska staten så startar bygget av det nya fartyget. Designarbetet har redan börjat. Själva byggnationen planeras till hösten 2011. Hela bygget kommer att kosta 280 miljoner euro, cirka 2,6 miljarder kronor. Bygget av fartyget är i full gång och sjösättning sker i januari 2013. Priset hamnar på 240 miljoner euro, cirka 2 miljarder kronor.

I Viking Lines preliminära överenskommelse med varvet STX Finland Oy kommer ytterligare ett nytt miljöfartyg byggas för trafik i Östersjön om allt går enligt planerna med det första. Viking Line har precis i sista avgörande stund bestämt sig för att inte beställa ett systerfartyg till Grace. "-Med den situation som råder, med den dåliga marknaden, har vi beslutat att skjuta det på framtiden" Säger Kent Nyström på Viking Line.


Fakta om Viking Lines nya miljöfartyg
Rutt: Stockholm-Åbo i Finland
Längd: 210 meter.
Vikt: 57 000 ton.
Topphastighet: 23 knop.
Passagerare: 2800.
Hytter: 870.
Plats för bilar: 1800 meter

inlägget är uppdaterat 2012-05-12
ursprung 2010-10-26

Inga kommentarer: