Hetast just nu!

31 maj, 2012

Stockholm invaderas

Av kryssningsfartyg

I år besöks Stockholm av 470.000 kryssningsturister från 275 kryssningsfartyg, vilket är rekord.

Detta är bra för Stockholm då det ger en en turistnäring på en halv miljard kronor. Men fler och framförallt större kryssningsfartyg innebär också problem. Hamnarna klarar helt enkelt inte av att ta emot hur många fartyg som helst då kajplatserna är begränsade.

Hamnproblem måste lösas
För att lösa det problemet är man nu i full gång med att bygga om och bygga till kajerna. Masthamnen som ligger intill Viking-terminalen rustas, och Frihamnen byggs ut med en 100 meter längre kaj som ska stå klar till sommaren 2013. Dessa 100 meter gör att man kan få in två riktigt stora fartyg efter varandra där. Exakt hur stora/långa ger man inga siffror på.

Skärgården är för trång
Men även hur mycket man än förbättrar hamnarna så kan fortfarande inte fartyg längre än 317 meter ta sig igenom Stockholms skärgård, det är helt enkelt för trångt att manövrera sig fram. 2012-06-04 besöker Celebirty Eclipse Stadsgårdens kaj S167. Det är ett kryssningsfartyg som är 314,8 meter långt, och 36,8 meter brett, vilket håller sig precis under maxlängden.

Större fartyg påväg
Men flera rederier indikerar redan idag att de tänker lägga fartyg på 350 meter i Östersjön från och med år 2015. Dessa kan omöjligen ta sig igenom Stockholms skärgård ända in till Stadsgården, och därför tänker man även sattsa på Nynäshamn. Fördelen med att lägga till i Nynäshamn är att kryssningsturisterna med buss kan ta sig till Stockholm på kortare tid än vad det tar att kryssa in genom skärgården. Nackdelen är den att Stockholmarna aldrig får se dessa spektakulära fartyg. Några tycker säkert det är skönt att slippa se dem, medans andra tycker det är en besvikelse.

Stockholms hamnar kan i dag som mest ha nio fartyg i hamn samtidigt, varav fyra megakryssare.

På bilderna här ovanför kan man se "Jewel of the Seas" som just lämnar Stadsgården kaj S167 kl 17:00 2012-05-23. Som ni ser är det väldigt trångt, och då är detta kryssningsfartyg "bara" 293,2 meter långt, och 32,2 meter brett. Just i skrivande stund ligger detta fartyg i Frihamnen som syns på fotot längst upp på sidan. Hur kan jag veta det, om jag inte råkar befinna mig där? Jo då finns det en kul app för det!

"CruiseSthlm" är en app som finns för iOS och Android. Där kan du se vilka kryssningsfartyg som ligger inne i hamn, och vilka som planeras ankomma hamn närmaste veckorna. Det finns även en sida på internet "MarineTraffic" där man kan följa alla fartyg i realtid i hela världen på Google map. Man kan zooma in och klicka på fartygen för att få mer information. Väldigt användbart och kul, och gratis!


aftonbladet.se/resa

Inga kommentarer: