Hetast just nu!

10 januari, 2013

Lunch atop a Skyscraper

Antagligen två svenskar på fotot

Den klassiska bilden "Lunch atop a Skyscraper" från bygget av RCA Building (numera GE Building sedan 1986 och den största byggnaden inom Rockafeller Center i New York, USA) den 20 september 1932 där elva arbetare äter lunch på en stålbalk 256 meter över marken kan innehålla två svenskar.

Det är Britt-Marie Johansson Dufwa som säger sig vara säker på att mannen som sitter som sjätte person från vänster är hennes pappa John Johansson från Okome i Halland. Och personen bredvid honom till väster kan mycket väl vara hans vän Albin Svensson från Välasjö utanför Okome, även kallad Julles-Albin.

Hennes pappa var en av ett tiotal unga män från Okome i Halland som på 20-talet utvandrade till Amerika för att söka lyckan. Men någon officiell bekräftelse på att det verkligen är de båda svenskarna på bilden finns inte. Det är heller inte helt fastslaget vem som tog den numera ikoniska bilden, även om de flesta tror på Lewis Hine. Men på Wikipedia står det något helt annat:

Enligt Wikipedia: "Glasnegativet ägs av Corbis Corporation sedan 1995 och de hävdar upphovsrätt till bilden. Tidigare angavs fotografen som okänd men sedan 2003 har Charles Clyde Ebbets angetts som fotograf. Corbis Corporation har åter börjat ange att fotografen är okänd men flera källor anger fortfarande Ebbets."

Rockafeller Center idag under juletider.


Läs hela artikel på expressens hemsida, länka nedan.
expressen.se

Inga kommentarer: