Hetast just nu!

07 januari, 2013

LG 55EM9700 - OLED TV

Med en 4 mm tunn 55 tums skärm

Nu släpper LG sin OLED-TV till försäljning. Man visade upp den förra året på CES mässan i Las Vegas med positiv respons från många besökara, och nu ett år senare släpps den på marknaden. Detta är den nya framtida tekniken för TV-apparater, och som alltid med ny teknik så kostar det om man vill vara först. Denna 55 tummare går lös på 75 000 kronor.

OLED är en förkortning på Organic Light Emitting Diode, vilket innebär att de är organiska ljusdioders som har tunna plastfilmer över elektroderna. Detta är varför man kan göra skärmen så tunn som 4 millimeter. Denna teknik har redan visat sig fungera till att tillverka böjbara skärmar, likt ett papper som du kan rulla ihop eller bläddra. Vi kommer att se priserna sjunka med åren, precis som led LED-TV som från början gick lös på 40-50 000 kronor för en 55 tums tv, idag kan man köpa dessa för under 10 000 kr.

Fördelen med den nya tekniken OLED är att de drar mindre ström, är tunnare och på så vis även väger mindre. Nackdelen är väl att kontakterna inte får plats på skärmen längre, utan dessa sitter i LG:s fall i foten. Lite klumpigt gjort av LG i detta fall då man valt att ha uttag på fotens sidor istället för allt på baksidan. Nu har vi inte exakt specifikationer, så det kan vara så att alla nödvändiga uttag finns på basidan och dessa på sidan endast lättillgängliga uttag för snabbkoppling. Även om det idag är ett evigt trassel med kablar till allting så är vi redan påväg in i ett trådlöst samhälle, och snart kommer vi inte använda kablar till våran elektronik. Så detta är inget problem med tunna skärmar, då allt kommer kopplas trådlöst inom några år, och då även ström. Även om just trådlös ström kanske har nått 10 tal år kvar, men tekniken finns och kommer utvecklas bättre.

Försäljning av LG:s nya OLED TV sker endast i Sydkorea än så länge, men väntas nå övriga världen under året. Mer information förvänats att ges i veckan på CES mässan i Las Vegas

Inga kommentarer: