Hetast just nu!

31 januari, 2013

BlackBerry Z10


En BlackBerry med 4,2 tums touchskärm

RIM som företaget hette tidigare som tillverkade BackBerry-telefonerna har nu bytt namn till just bara Blackberry istället. Samtidigt lanserar man nu sin första (fjärde?) touchtelefon då man insett att tiden med fysiska tangentbord på telefonen börjar bli lite ute, och det här är ända vägen att gå för att försöka konkurrera med alla andra smartphones på marknaden.

Man säljer inte alls lika bra längre, men man hoppas att man med sina nya modell Z10 ska locka tillbaka trogna kunder att köpa en BlackBerry igen. Telefonen kommer inte att drivas på Android eller iOS, utan man kör på ett eget operativsystem "Blackberry 10" som bygger på QNX, realtidssystemet RIM köpte 2010. En central funktion i Blackberry 10 är Hub. Där samlas alla meddelanden i telefonen, inte bara e-post utan även sociala nätverk, kalendern och chattprogram. I Hub går det också att sortera all information efter olika kontakter som får var sin presentationssida.

70 000 appar ska finnas redan nu för den nya plattformen. Bland apparna nämns Skype, Amazon Kindle, Angry Birds, Whatsapp och SAP.

Blackberry Z10 har en skärm på 4,2 tum, 4-8 GB minne och 16 GB intern lagring. Processorn är dubbelkärnig och ska enligt Blackberry klocka in på 1,5 GHz. Telefonen har 4g-stöd via lte och stöd för nfc. En 8 megapixel kamera hittar man på baksidan, och 10 timmars (3G) taltid pratar man om.

Sverige är ett av de länder där Z10 kommer att säljas. Den globala utrullningen börjar i mars. Priset i dollar ligger på 149-199 beroende på längd på abonnemang.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte deras första touch, de hade 3 tele som hette: Torch 9860, 9850 och 9810, kolla upp det :)

Afrobladet sa...

Tack så mycket! Vi litade blint på våran källa utan att kolla upp det ordentligt.

Självklart har du rätt, det är inte alls "RIM:s" första tochtelefon, dock första touchtelefonen som släpps efter namnbytet till BlackBerry.