Hetast just nu!

05 mars, 2011

Saab - Phoenix Concept


Här är bilen som fått bra respons på bilmässan i Genève.

Det här är en första titt på vad Saab har sysslat med bakom stängda dörrar den senaste tiden. Phoenix Concept är en bil med futuristiska former som ger oss en förhandstitt på vad nästa 9-3 kan bjuda på.

Under skalet på den linjesköna bilen sitter en hybriddrivlina kallad eXWD. Den har samma layout som Volvo V60 plug in har vilket innebär en vanlig motor i nosen som driver de främre hjulparet kopplad till en liten elmotor som skickar kraft till bakhjulen. I Saabs fall handlar det om en bensinfyra på 1,6 liter på 200 hästar och 250 Nm, elmotorn ger 34 hästar. Elmotorn kan även agera generator och ta vara på bromskraftsåtervinningen och lagra detta i litiumjonbatterierna. Med start/stopp-teknik kommer man ner i 0,5 liter per mil och släpper ut 119 gram. 0-100 km/h avverkas på kvicka 5,9 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h. Det finns tre olika lägen att välja bland när man kör. Eco betyder som det låter det mest ekonomiska läget, Sport är tvärtom och ger högst effekt, och Traction ser till att alltid ha det bästa greppet vid dåligt underlag. Liknande system kommer att sitta i produktions-Saabar inom några års tid sägs det.

Jason Castriota som står bakom designen kallar det nya formspråket för Aeromotional. Aeromotional sägs vara inspirerat av Saabs flygarv och har precis som Ur-Saaben en droppformad aerodynamisk design. Både grill och motorhuv sägs hamna på nästa 9-3, men hur mycket i övrigt som kommer att få följa med till en produktionsklar bil är svårt att säga i dagsläget.

På insidan är det sportigt värre med tunna skalstolar och metall. I instrumentpanelen finns ett infotainment-system som kallas för IQon och som kör Google Android. Systemet innehåller en pekskärm där du kan styra det mesta.

Inga kommentarer: