Hetast just nu!

21 mars, 2011

Japanska supertågJapan satsar 400 miljarder på järnväg, och satsar på att spräcka drömgränsen på 500 kilometer i timmen.

Japanerna har en tradition av att vara bäst på höghastighetståg, ända tills kineserna började utmana. Men nu har Japan planer på att åter ta kommandot i teknikutvecklingen.

Central Japan Railway Company planerar ett nytt supertåg mellan Tokyo och Nagoya som når en topphastighet på 500 kilometer i timmen. Först 2027 kommer den nya linjen vara i drift och kortar då restiden mellan de två städerna från 95 till 40 minuter.

Hela kalaset, med tåg och spår, kommer att kosta cirka 400 miljarder kronor att bygga. I den budgeten ingår en anslutning till Osaka som blir klar runt år 2045.Rekordet nära 600 km/tim.
För att kunna köra tåg i dessa extrema hastigheter används så kallad Maglevteknik. Tåget vilar på magneträls som eliminerar friktionen mellan tåg och räls. Det gör tåget snabbt, ljudlöst och behagligt att färdas med. Man har gjort försök med Maglevtåg utan passagerare och fått upp dem i 581 kilometer i timmen.
Men Kina lär inte "sitta stilla i tåget". Japans granne och gamla rival satsar på att ha 13000 kilometer höghastighetstågspår klart redan nästa år. Och man har redan testat hastigheter på upp till 416 kilometer i timmen.

Inga kommentarer: