Hetast just nu!

18 mars, 2011

Jodtabletter mot radioaktiva nedfallVi svenskar asså, det finns inget mesigare folkslag på denna jord!

Vi är rädda för allt och alla. Att åka hiss med någon man inte känner är ju skitläskigt, så man väljer att stå tryckt mot ena hörnet eller så står man och glor på vilken våning hissen passera, allt medans man bara hoppas på hissen snart ska vara framme. Eller när man ska med en buss och snabbar sig till busshållsplatsen, och se på fan så står det redan någon där och väntar på samma buss. "-Fan det står ju någon där, om jag går lite sakta sista metrarna så kanske bussen hinner dyka upp innan jag måste ställa mig bredvid den där personen som jag inte känner"

Sen har vi det där med svininfluensan. Vilken panik det blev, jösses eller "Oh My God" som The Moniker skulle sjungit! Vi visste inte ens vad det var för något, media, landsting, regering och läkare rekommenderade att man skulle vaccinera sig, så fan klart man är ju svensk så man måste ju vara försiktigt, klart man lär vaccinera sig om dom säger det. Men tog någon reda på hur farlig svininfluensan egentligen var? Näää inte vi svenskar, det är inte så noga, ge oss vaccinet bara så är vi säkra. Även om man är en helt frisk person så nog fan skulle man ha vaccinet, för det var ju jättebra. En influensa har vi ju aldrig överlevt förut, så det måste man ju vaccinera sig mot annars dör man ju. Biverkningarna då, att dom kanske i praktiken var mer skadliga än själva svininfluensan, det kom folk på efteråt. Grattis till alla er som tog vaccinet i onödan, bara för ni är svenskar och så rädda för precis allt, minst lilla förkylning.

Det som nu hänt och som det här inlägget bara var menat att handla om, det är det nya radioaktiva hotet från Japan.

Nu har nämnligen vi svenskar mesiga svenskar börjat köpa på oss massa jodtabletter för att skydda oss mot radioaktiva utsläpp FRÅN JAPAN! HALLÅ JAPAN, DET ÄR SÅ LÅNGT HÄIFRÅN MAN NÄSTAN KAN KOMMA!

Läkemedlelsverket menar på att det är rena dumheterna att köpa jodtabletter när man bor i Sverige om man tänkt skydda sig mot radioaktiva nedfall som skulle komma ända från japans problemtyngda kärnkraftverk. Även Strålsäkerhetsmyndigheten menar på att det finns ingen mening i att äta tabletterna. Men ändå tömmer vi svenskar just nu apoteken på jodtabletter. Och ännu en gång, inte en tanke på biverkningarna som kan uppstå, helt i onödan. Svenskar asså, jag säger då det. Världens mest skräckslagna folk, och då har vi en av världen bästa sjukvårder, vi är ett av världens renaste länder, och ett av världens säkraste länder, och vi är ett land som är väldigt noga med vad vi importerar och gör nogranna kontroller och märkningar av allt. Och ändå är vi så livrädda för allt som är okänt och nytt. Bara att datumet på mjölkpaketet gick ut igår kan få vilken svensk som helst att hyperventilera.

I början av veckan sålde det svenska läkemedelsföretaget Meda 3 000 förpackningar Kaliumjodid, vilket motsvarar ungefär tre års förbrukning. Tabletterna finns i beredskap för att skydda människor som bor i närheten av kärnkraftverk vid en eventuell olycka. De innehåller stabilt jod som tas upp av kroppen och på så sätt förhindrar att radioaktivt jod tas upp från miljön. Därmed minskar risken för framtida sköldkörtelcancer.


"– Det är fullständigt meningslöst. Det finns helt enkelt inget skäl och finns det inget skäl så är all konsumtion i onödan, Lennart Forslund, chef för medicinsk information, till Svenska Dagbladet.


Enligt expertisen är risken för radioaktivt jod liten utanför den utrymda zon som upprättats runt de skadade kärnkraftverken i Japan. I andra länder är risken naturligtvis ännu mindre. När den strålning som färdas med vinden från Japan når Sverige är den så pass utspädd att mängden radioaktiva partiklar är närmast obefintliga.


Att i det läget knapra jodtabletter är att utsätta sig för onödig risk för biverkningar. Även om det är sällsynt, finns det personer som kan få allvarliga allergiska reaktioner av för mycket jod."

Inga kommentarer: