Hetast just nu!

06 mars, 2012

Det här är Nordkorea

Än värre än jag redan visste


Att Nordkorea är ett stängt land fullt kontrollerat av regimen och att de sällan släpper in utländska journalister, och även kontrollerar landets egna medier. Sen att de har tillgång till kärnvapen och använder det som ett hot så fort något land säger emot något de gör. Det är väl ungefär den bilden jag har av landet.Men det är så mycket värre
Visste ni t.ex. att Nordkoreaner inte får resa utomlands, de får inte ens resa inom landet utan särskilda tillstånd. Tittar en nordkorean på en utländsk film riskerar han/hon fängelse, och internet är förbjudet. Så någon korean som bor i Nordkorea lär du inte hitta på Facebook. Alla större industriera är statliga och kontrolleras av staten, och mestadels handlar det om någon slags militär produktion. Det mesta av elprodutionen går till dessa industrier, medans landet i stort sett annars har elbrist och föråldrad teknik.

Bristen på mat är också enorm, landet lägger hellre pengar på militär, vapen och kärnvapenutveckling istället för att föda sina 24 miljoner invånare. Istället är folket beroende av hjälpsändningar. Den ända feta nordkoreanen sägs vara Kim Jong-Un, som nu är nordkoreas ny ledare efter att hans far Kim Jong Il avled 17 december 2011.


Nordkoreas damlandslag i fotboll
Vad som jag tyckte var intressent var dock att Nordkoreas damlandslag i fotboll är ett av de bästa i världen, och därav spelar de i t.ex. VM. Så det måste vara ett av få sätt för en nordkorean att lyckas lämna landet, att man blir fotbollsproffs eller jobbar i landslaget. Jag har inte studerat så mycket hur det går till när de åker iväg på matcher utanför landet. Antagligen är de säkert väldigt övervakade, och fyllda med propaganda och rädda för att göra något annat än spela fotboll och sedan återvända till Nordkorea. För jag menar, vem skulle inte vilja fly det landet när man äntligen lyckats ta sig därifrån? Men samtidigt kan man ju inte bara stanna i ett nytt land, då blir man snart utskickad när man saknar papper.Sverige har ett intresse i Nordkorea
Det är faktiskt så att Sverige en gång i tiden har försett Nordkorea med vad jag förstår vapenexport, vilket vi sedan inte fått betalt för då b.la. USA och FN infört handelsförbud mot Nordkorea. Pengarna det handlar om för den svenska stadskassan är 2,6 miljarder, pengar som vi nog aldrig kommer att få se.


Nordkorea - Världens mest stängda land
Vill du bo här?

Inga kommentarer: