Hetast just nu!

03 mars, 2012

Kodiakbjörnar till Sverige

Orsa björnpark får tillökning

Kodiakbjörnarna lever på Kodiakön utanför södra Alaska, och hör till en av världens största björnarter (världens största brunbjörn, ungefär dubbel så stora som våra skandinaviska björnar) som kan väga över ett ton. Orsa björnpark har länge försökt få hit en eller fler björnar utan resultat. Men nu har de fått chansen då man hittat en ensam björnunge utan mamma, och sedan hittat ännu en övergiven björnunge i Alaska. Så då fick Orsa björnpark förfrågan om de vill ta dessa två björnar, och det vill man med glädje från parkens sidan.

Alla ansökningar för tillstånd att importera björnarna är nu färdiga, så nu ska dem bara transporteras från Alska till Orsa. Vissa vilkor har dock satts för att få ta emot björnarna, och det är bland annat att de måste kunna fånga sin egna fisk. Detta löser parken med att plantera öring i björnarnas fors i inhägnaden. Dessutom måste björnarna steriliseras, så att Sverige inte kan föda upp kodiakbjörnar och sälja på export.

Den 19 juni kan man besöka Orsa björnpark och de nya kodiakbjörnar Taquoka och Shaguyik som deras namn är.

Intressant vetande
Björnarna kommer från Kodiak Island som ligger i södra Alaska. Havet som omger Kodiak Island omöjliggör för björnarna att ta sig till fastlandet. Och på dessa öar lever 12000 människor tillsammans med cirka 3000 björnar.

Inga kommentarer: