Hetast just nu!

05 juli, 2012

Voyager 1 lämnar solsystemet

Om ungefär 1 eller 2 år

Voyager 1 sköts upp 1977 och har sedan dess befunnit sig ute i rymden och samlat information om grannplanetet och förhållanden i vårt solsystem. Bland annat tog den de första närbilderna på Jupiter och Saturnus och har kunnat visa att Röda fläcken på Jupiter är ett stort stormsystem, och att Jupitermånen Ios har aktiva vulkaner.


Men nu är den alltså påväg att lämna vårat solsystem som det första ting människan skapat. Rymdforskare tror att Voyager 1 kommer att försvinna ut ur solsystemet inom ett eller två år. Data som Voyager 1 sänder tillbaka visar att den har kommit till en ny typ av omgivning, där förhållanderna förändras hastigt, enligt NASA. 

Baserat på de nya uppgifterna tror man nu att farkosten närmar sig heliopausen, som ligger vid gränsen där vårt solsystem tar slut. Man tror att kontakten med Voyager 1 kommer att förloras någon gång mellan 2020 och 2025. Sedan kommer farkosten att fortsätta sin färd genom rymden i all evighet, så länge den inte krockar med någon som en planet, asteroid eller ett utomjordiskt rymdskepp.


dn.se

Inga kommentarer: