Hetast just nu!

08 mars, 2013

Eiffeltornet - The Eiffel Tower

Eller på franska: La Tour Eiffel

Eiffeltornet i Paris är ett av världens kändaste byggnadsverk. Egentligen är det bara ett järntorn bestående av 12 000 järnbalkar sammansatta av 2,5 miljoner nitar. Hela Eiffeltornet väger cirka 10 100 ton, varav 7 300 ton utgörs av metallkonstruktionen. Byggnaden består av 1 665 trappsteg upp till toppen, men här finns även hissar i var ett av de fyra benen och sedan i mittkonstruktionen där benen sammanstrålar med varandra likt skrevet på en människa.

Historia
Tornet uppfördes mellan 1887 och 1889 för att bli pampiga entrén till världsutställningen Exposition Universelle som anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Invigning skedde 31 mars 1889, men allmänheten fick inte tillträde förrän den 6 maj samma år. Från början var tornet 300 meter högt, men detta kom att ändras 1959 då man placerade en 24 meter hög TV-mast på toppen.  Ända fram till 1930 var Eiffeltornet världens hösta konstruktion, där tog dock Chrysler Building i New York, USA över den titeln. Tornets målas om var femte år från första avsattsen till toppen, och vart tionde år målar man hela tornet. 25 målare, 15 månader och 60 ton färg går åt till att måla hela konstruktionen.

Besöket
Besöksantalet ligger på drygt 6 miljoner personer varje år, vilket gör den till ett av Paris, och hela Frankrikes populäraste turistmål. Men visst är den vacker och charmig på något konstigt vis ändå, även om det bara är en "enkel" stålkonstruktion. Men det är inte bara utsikten man får när man besöker tornet, utan där finns även två restauranger. Den ena heter Altitude 95 som ligger på första våningen, och den andra som är en dyr gastronomisk restaurang ligger på andra våningen med egen hiss.

Köp biljetter i förväg
Eiffeltornet håller öppet alla dagar på året. Juni till september är tornet öppet 09:00 till midnatt, övrig tid på året mellan 09:30 och 18:00. För att slippa väldigt långa köer är ett bra tips att köpa biljetter via internet, helst någon vecka i förväg. Biljetterna avser en bestämd tid, så man lär ha koll på när man kan vara där.

Installation av belysning
År 2000 installeras blinkande lampor och fyra högspänningssökljus på tornet som gör tornet till en ljusfyr i Paris natthimmel. Sedan dess har ljusuppvisningen blivit en daglig/nattlig tilldragelse då 20 000 lampor blinkar och ger tornet ett gnistrande utseende vid varje heltimme.

Isrink på första våningen
Sedan 2004 finns det varje vinter en isrink på tornets första våning, där man är välkommen att åka skridskor.


wikipedia.org
Foton: toptravellists.net

Inga kommentarer: