Hetast just nu!

31 mars, 2010

Bora Bora - Bara vara


Klicka för större kartbild


Bora Bora ligger i ögruppen Sällskapsöarna och ligger ca 260 km nordväst om Tahiti (inte att förväxla med Haiti). Ön har en area om ca 38 km² och har ca 7.300 invånare, huvudorten på öns östra del heter Vaitape med ca 4.000 invånare. Högsta höjden är den utslocknade vulkanen Mont Otemanu med ca 725 m.ö.h och ön omges av ett rev med ytterligare en rad motus (småöar) i lagunen innanför. Till området räknas även ön Tupai/Motu Iti.
Flyg till Tahitis huvudstad Papetee kostar från cirka 16.000kr t/r. Från Papetee och ut till Bora Bora kostar cirka 3500kr t/r.

Öns flygplats L'aéroport de Bora Bora är belägen på Motu Mute. Ön har även och en hamn.


Bora Bora ön är helt omgivet av en lagun och ett barriärrev, så det är väldigt lugnt och stilla i vattnet innanför. Det är mycket det som gör det till ett paradis. I mitten dominerar de två vulkantopparna Pahia och Otemanu.Det finns många hotellrum att välja på som ligger ute i vattnet som denna. Hur man tar sig dit? Simma såklart! Om du inte bor i någon av dem som är anknytna till en brygga förstås.Pearl Beach.Ett av flera hotell på ön.
Här är inte bara bananerna böjda.Sköldpaddor finns det gott om på Bora Bora, så det är inte helt omöjligt att få sällskapa med dem när man badar. Lite historia om ön:
Bora Bora beboddes troligen av polynesier redan på 400-talet. Ön upptäcktes 1722 av nederländske Jakob Roggeveen och återupptäcktes 1769 av brittiske James Cook denne landsteg dock först år 1777. Ön besöktes 1786 av franske Louis Antoine de Bougainville under dennes resa bland Sällskapsöarna. 1842 blev ön ett franskt protektorat och 1903 införlivades ön tillsammans med övriga öar inom Franska Polynesien i det nyskapade Établissements Français de l'Océanie (Franska Oceanien). Under andra världskriget blev ön en central försörjnings- och underhållssplats för USA efter Japans attack på Pearl Harbor.

Inga kommentarer: