Hetast just nu!

04 september, 2015

Sveriges nya ubåt A26

Börjar byggas idag

SAAB som köpte upp Kockums från tyska Thyssen Krup för drygt ett år sedan ska idag påbörja arbetet i Karlskrona med att bygga den nya ubåten A26. Det är den svenska staten som har beställt två för 7,6 miljarder kronor. Leverans sker inte först 2022 då det är ett massivt arbete att färdigställa en sådan här avancerad ubåt. SAAB Kockums som ubåtsdelen av SAAB heter kommer att ha 600 anställda i Karlskronas varv.

De nya ubåtarna kommer bland annat få ett utrymme i fören för utslussning av bland annat dykare och miniubåt. Slussen är 6 meter lång och 2,5 meter bred. Besättningen kommer bestå av 26 personer, och hela ubåten blir 62 meter lång och väger 1 800 ton. Den kan vara ute på uppdrag i mer än 45 dagar, och i undervattensläge i över 18 dagar utan tillgång till ny luft. Kapacitet att dyka överstiger 200 meters djup.

För att A26 ska bli så svår som möjligt att upptäcka har denna inget optiskt periskop, utan det är utbytt till en mast med sensorer och kameror. Ubåten drivs dessutom av Kockums egenframtagna tystgående Stirlingmotor.

Foto: Saab Kockums
svd.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

1800 kg?? min bil väger mer.

Afrobladet sa...

Hehe! Det ska vara "ton" såklart :) Tack för att du var uppmärksam.