Hetast just nu!

05 oktober, 2013

Hashima - Spökön

Världens mest tättbefolkade plats

Det var 1959 som Hashima (Gunkanjima) var världens mest tättbefolkade plats per kvadratmeter. Och anledningen till detta är att man började utvinna kol på ön mellan 1887-1974, detta gav jobb åt flera tusen gruvarbetare och hem åt deras familjer. Detta i sin tur skapade ett minisamhälle som på sin topp år 1959 hade en befolkning på 5259 personer på den 6,3 hektar lilla ön. Då fanns här skolor, sjukhus, biograf, affärer, barer och restauranger. Idag bor det inte en enda människa på ön, däremot besöks den av turister. På avstånd ser ön ut som ett gammal slagskepp

Ön ligger i sydvästra Japan, 15 kilometer utanför Nagasakis kust som är en av 505 öar. År 1890 uppförde här Japans första högre byggnad helt i betong, nio våningar hög. Runt om ön byggdes det upp murar för att skydda mot de hårda oväder som drabbade området.

James Bond - Skyfall
I 35 år var ön helt stängd för besökare. Först våren 2009 öppnades den igen, och 2012 uppmärksammades ön i en storfilm, som säkert gör att du tycker dig känna igen ön. Filmen var nämligen "Skyfall" från James Bond-serien. Där använder nämligen skurken Raoul Silva ön som sitt tillhåll.


En video från Google Street View

Inga kommentarer: