Hetast just nu!

19 november, 2012

NASA planerar att återvända till månen

Där man inte varit sedan 1972

Rykten säger att NASA nu funderar på att återvända till månen tillsammans med  internationella partners som Ryssland och Europa. Man vill skicka upp en urisoity-liknande farkoster som ska kunna leta efter vatten och annat som kan vara användbart för rymdfärder och en rymdbas. Men har dock ännu inte bestämt sig för om denna tänkbara rymdstation ska befinna sig på månens yta eller kretsa kring den.

Jag tycker det vore konstigt om man inte byggde rymdbasen på månen, för en rymdstation har vi ju redan i omloppsbana runt jorden (ISS). Att ha en bas på månen skulle ge massa fördelar, till exempel att man kan röra sig utanför på månens yta, använda sig av fordon och utforska landskapet.


Vidare så är planerna att en månbas skulle kunna användas som startplats för rymdfärder vidare mot asteroider och Mars. USA har uppgett att man planerar att landstiga på en asteroid 2023 och förhoppningsvis kunna landsätta människor på månen någon gång i mitten av 2030-talet. För att förverkliga dessa mål kommer NASA att använda sig av sin senaste rymdkapsel Orion samt raketen SLS (Space Launch System). Även Kina har uppgett att man planerar att bygga en bas på månen runt 2020.

Inga kommentarer: