Hetast just nu!

24 april, 2012

Sveriges nya sedlar och mynt


I bruk först hösten 2015

Sveriges Riksbank har idag visat upp de nya sedlarna som kommer att tas i bruk tidigast hösten 2015

Det är konstnären Göran Österberg som står för utformningen, han var även inblandad i framställningen av den förra sedelserien som skapades för 30 år sedan. Den nya seriens sedlar har handlat om att porträttera kulturellt viktiga personer i Sveriges historia under 1900-talet. Därav är inte Alfred Nobel med vilket många har efterlyst. Alfred Nobel avled 10 december 1896.

Alla sedlar håller samma mönster och är tänkta som en resa genom Sverige via kulturpersonligheter och deras uppväxts landskap. Finast tycker jag ändå 100-sedeln är med en vacker Greta Garbo på framsidan och den vackra vyn över Stockholm på baksidan. Men vart är Turning Torso på 500-lappen!?

  • 20 kronor - Astrid Lindgren (Småland)
  • 50 kronor - Evert Taube (Bohuslän)
  • 100 kronor Greta Garbo (Stockholm)
  • 200 kronor - Ingmar Bergman (Gotland)
  • 500 kronor - Birgit Nilsson (Skåne)
  • 1000 kronor - Dag Hammarskjöld (Lappland)


10.000 kronor -sedel
Jag tror dock att riksbanken sitter med ett ess i ärmen, eller vad sägs om en återkomst av 10.000 kronor sedeln med en charmigt leende Zlatan Ibrahimovic på framsidan!? På baksidan en bild av Rosengård. Några brinnande bilar, några som kastar sten på polisen och en  grusplan där smågrabbar sparkar boll. Och i ett hörn ser man en person bli hotad och rånad. Nu är väl kanske Zlatans karriär mer 2000-talet, men det hade inte varit lika roligt med Tomas Brolin på sedeln.Nya mynt planeras också att komma
En ny 5-krona i Nordic gold (90 procent koppar med guldfärg, precis som dagens 10-krona), även en 1-krona och 2-krona i Kopparpläterat stål (en kärna av stål och ett tunt ytterskikt av koppar). 10-kronan behåller sitt gamla vanliga utseende. Dessa mynt är ännu bara prototyper, och beslut om dem kommer senare i vår 2012. De nya mynten beräknas inte släppas ut på marknaden försen 2016.

De nya mynten är nu presenterade och ni kan läsa om dem i ett senare inlägg genom att klicka här!Klicka på "läs mer" för att se en jämförelse på sedlarnas storlekar dem emellan.

(Går bra att klicka på bilden för större format)Inga kommentarer: