Hetast just nu!

01 september, 2011

Tågtunnel mellan Rysslan och Alaska


Ryssland har godkänt bygglovet för världens längsta undervattenstunnel som ska binda ihop ryska Sibirien med amerikanska Alaska.

Bygget av en tågtunnel genom Berings Sund beräknas kosta omkring 65 miljarder dollar. över 100 miljoner ton varor beräknas kunna transporteras med tåg genom den ca 10 mil långa tunneln (tunneln under engelska kanalen är ca 5 mil) varje år. Det är just godståg som tunnel i nuläget är tänkt för, så om det kommer bli möjligt att resa som privatperson är inte alls säkert.

Detta möjliggör att man vid ett färdigbygge skulle kunna ta sig med tåg från New York till London. Visserligen en väldigt lång sträcka, men ändå möjligt.

Ryssland sägs redan ha köpt in världens största tunnelborr som är 19 meter i diameter. Byggtiden räknas till minst 15 år från start.
Så i framtiden kanske vi kan åka höghastighetståg från Stockholm till New York. Men jag tror att flyget ändå kommer vara att föredra, så länge inte oljan tar slut. Resan ser onekligen väldigt lång ut.

1 kommentar:

Henrik Hagström sa...

Tänk om man om 15-20 år kunde bila till USA. Motorväg igenom Ryssland och lasta bilen på tåg under Beringssund till Alaska. Liknande biltågen under engelska kanalen.

Det skulle sätta fart på husbilsturismen. Alaska är ju en stat där husbilar är lika vanliga som Volvo i Sverige.