Hetast just nu!

01 april, 2011

50-öringen blev värdelös idag


I går torsdag, den 31 mars, var sista dagen att växla in 50-öringar.

Skenande kopparpriser gör att Riksbanken sedan säljer vidare mynten för 62 öre styck till Kina. Så de gör en vinst på 12 öre för varje 50-öring. Mynt för omkring 45 miljoner kronor har växlats in enligt Riksbanken, och det blir då en nettovinst på cirka 5,4 miljoner kronor.

Men det är inte säkert att bankerna kommer att få behålla de extra miljonerna. Axel Oxenstiernas gamla myntförordning från april 1635 gör det olagligt att ta mer betalt för pengar än det nominella värdet, utan skriftligt medgivande. Och detta tillstånd saknar Riksbanken.

Den som växlat in 50-öringar kan därmed från och med idag kräva centralbanken på 12 öre för varje inlämnat mynt.


Nu vet jag inte om det har registrerat varje inväxling (antagligen har dem de) på namn och personnummer, annars kanske man skulle prova göra ett anspråk på 2 miljoner inlämnade 50-öringar (1 miljon kronor). Det skulle ge mig 240.000 kr tillbaka! :) Är väl värt ett försök kanske. Eller om det är en från Sverige Demokraterna som sitter bakom kassan och räknar, då skulle du få 240 miljarder tillbaka!

Men och andra sidan, har du som jag totalt missat att växla in alla dina 50-öringar så kan du sälja dem för 62 öre istället. Så helt värdelösa är de ju inte.

Inga kommentarer: