Hetast just nu!

19 februari, 2011

Colombianska u-båtar


Det här är ingen nyhet, men för er som aldrig läst om det kanske det är intressant. Jag blir fortfarande lika imponerad av det varje gång.

Det du ser på bilden är en u-båt, som du nog redan klurat ut på egen hand. Men vad som är så fascinerande är att den är byggd långt inne i Colombias djungel, utan avancerad utrustning och hjälpmedel som man har tillgång till på ett modernt båtsvarv.

U-båten är 30 meter lång och är tänkt att användas för att smuggla upp till 8 ton narkotika. Den har en inbyggt luftkonditionering och plats för 6 personer. Självklart kan den också dyka under vattenytan, ner till 3 meters djup och klarar att hålla sig under ytan ända fram till Mexicos kust, en resa som skulle ta 9 dagar. Periskopet är 5 meter högt. Man uppskattar att det tagit mellan 6 och 8 månader att bygga den, för en kostnad av 2 miljoner dollar

Den hittades i en flod 13 februari 2011 , drygt 44 mil söder om huvudstaden Bogota i Colombia. I juli förra året beslagstogs en annan knarkubåt vid gränsen av myndigheterna i Ecuador. Det senaste decenniet har Colombia beslagtagit 32 semi-ubåtar, utformade för knarksmuggling. Bara förra året beslagtogs ett dussin.

Inga kommentarer: