Hetast just nu!

03 januari, 2011

Solförmörkelse 4:e Januari 2011


Imorgon, tisdagen den 4:e januari, är det dags för det här decenniets första solförmörkelse och den kommer att vara synlig över stora delar av norra Europa.

För oss i Sverige syns den partiella solförmörkelsen bäst några kilometer söder om Skellefteå men ska även synas bra i Malmö där månen kommer att täcka 76% av solens yta. Mellan 9:30 och 9:45 kommer naturfenomenet att synas som bäst.

GLÖM INTE ATT SKYDDA ÖGONEN NÄR DU TITTAR PÅ EN SOLFÖRMÖRKELSE,  ANNARS RISKERAR DU ATT SKADA DIN SYN!*
(*Afrobladet tar inte ansvar för några som helst synskador, eller andra relaterade skador som kan kopplas till detta blogginlägg på något vis. Vi är helt oansvariga till ditt sätt att använda informatioen som ges via denna blogg)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte alls 76% av solens diameter som kommer skymmas av månen. Du har fel värden.

Afrobladet sa...

Vet inte vad du hittat din information, om du inte är astronom eller något. Och det är inte vi på Afrobladet, så vi går efter information som getts. Och den är visereliggen att solen kan täckas upp till 85%. Men om du läser inlägget så gäller 76% för Malmö, och jag gissar på att solen täcks olika mycket beroende på vart på jorden man tittar. Men du kanske har bättre koll, smartass/anonym?

George sa...

Hej! Anonym är jag inte, du kan kalla mig George. Ja allstå att det går till 85.8% max kan vi båda vara överens om. Och för att komma till de felaktiga värderna så är det enligt mig 76.7% i malmö, du kunde avrundat det uppåt. För att göra din blogg ännu mer intressant kunde du tänkt på att presentera de två olika värderna och inte bara ett. Ja du vet säkert vad jag talar om, först det intressanta värdet ( som du har) och sedan det värdet som demostrerar hur lång sträcka på diametern som solen täcks.

Afrobladet sa...

Tack för rättelsen George, även om den man märkbart liten angående det med Malmö.

Nu är väl inte bloggen speciellt inriktad på just solförmörkelser, stjärnor, rymden och universum. Så är man så pass intresserad så man verkligen vill veta allt ska man nog söka sig till en sida där de publicerar all fakta man vill ha. Nu hade vi på Afrobladet bara tillgång till denna informationen, då det mer av en slump ens kom med på bloggen.

Vi försöker dessutom för det mesta att vara korfattade i texterna, och då väljer vi att inte publicera en massa fakta som gör att inlägget ser jobbigt ut att läsa, och man då väljer att inte läsa mer än rubriken.

Jag tror att det var information nog för många, de som bara såg ett intresse i att bli informerade om att det faktiskt skulle inträffa en solförförkelse.

mvh Afrobladet