Hetast just nu!

06 januari, 2011

Rådjur fast på isflak


Ett rådjur blev fast ute på Östersjön utanför Polen, flytandes på isblock som guppade med de små vågorna. De polska brandmännen lyckades dock att rädda rådjuret, och det såg ganska tacksamt ut efteråt när den lugnt låg kvar i brandmannens famn när han bar det i land.



En fin historia om hur människan räddar djur från en säkert död. Det sjuka är bara att sen nästa år kanske en jägare skjuter ihjäl det ute i naturen under jaktsäsongen. Ibland kan man ju fråga sig vad meningen med allting egentligen är. Nu hoppas vi såklart att det här rådjuret får leva hela sitt liv och dö en naturlig död.


En annan sak jag kom att tänka på är att alla viltstängsel som byggs längst våra motorvägar är ju i första hand prioriterade för att rädda oss människor från olyckor, och inte för att rädda djurens liv. Kan aldrig tänka mig att när vägverket sitter i möte och disskuterar en väg där det vistats mycket älg och man måste få upp viltstängsel så låter det knappast såhär: "Det rör sig mycket älg längst den här vägsträckan, så vi måste prioritera älgens liv och rädda dem från att bli påkörda". Nej det låter nog mer: "Det rör sig mycket älg längst den här vägsträckan, så vi måste prioritera männiksors säkerhet och deras liv från att inte kollidera med älgarna". Skulle faktikst vara kul ta del av vägverkets möten och höra om de någonsin nämer något om att det är djuren som måste skyddas. Det vill säga sålänge det inte hadlar om något djurreservatsområde förstås.

Inga kommentarer: