Hetast just nu!

01 december, 2010

D-Link Boxee Box DSM-380
Boxeeboxen är en söt skapelse i en kubisk form med ett avslipat hörn. Medföljer gör en fjärrkontrollen där ena sidan visar en knappfattig layout med en”d-pad”, det vill säga ett styrkors samt play/pause och en allmän meny/sluta-knapp. Vänder man sedan på fjärren hittar man ett riktigt qwerty-tangentbord, men än så länge utan svenska tecken. Detta underlättar väldigt mycket när man ska skriva in webbadresser eller kommentera Facebook inlägg. Dessutom kommunicerar fjärrkontrollen via radio och inte ir, vilket gör det möjligt att hålla fjärren hur som helst och vidare kan du gömma undan boxen om du tillhör skaran som inte gillar designen.

Som om inte det skulle vara nog kan du också ladda ner fjärrkontrollappar till både Iphone och Androidmobiler och styra din box med. Här kan du dessutom få funktionen av en touchpad när du surfar runt.

Appar
Boxee bygger mycket på en social aspekt där tanken är att man ska dela med sig av vad man tittar på. Kopplingen till Facebook är tydlig och även Twitter, Flickr och andra tjänster går att ställa in. Tanken är bland annat att du ska via Facebook kunna visa vilka filmer eller serier du kollar, ett nytänk vi gillar. (jobbigt om du tittar mycket porrklipp kanske och alla publiceras på Facebook med tid och datum)
Den kanske största poängen med Boxee är dock apparna. Det finns en uppsjö med appar som låter dig ta del av innehållet på nätet. Youtube är förstås given, men många andra videosajter och nyhetssajter finns. Gränssnitten är ofta riktigt bra, och även om den app du använder spelar upp klipp från Youtube presenteras det snyggt och integrerat och kan allt som oftast styras korrekt via fjärrkontrollen.

Den i särklass största nackdelen med Boxee för oss svenska kunder är att apparna är anpassade för den amerikanska marknaden. Att kunna kolla på serier och filmer är ofta begränsat till USA och går helt enkelt inte att göra här i Sverige. Vi kan förstås hoppas att det dyker upp svenska appar och möjligheter till att hyra film och titta på SVT Play, men än så länge är det starkt begränsat till vanliga videosajter utan premiuminnehåll.

Mediaspelare
Sen håller vi nästa på att glömma bort att det här är ju faktiskt först och främst en mediaspelare. Och den är inte kräsen, den tar i princip allt du försöker få den att spela upp, och stöder 1080p. Du kan lägga till nätverksdelningar eller spela upp material via usb eller sd-kort.
Den inbyggda webbläsaren är mycket bra och sägs vara i särklass en av de bästa på marknaden.


Anslutningar och ljudnivå
Ett svagt ljud hörs från den inbyggda fläkten men först när man lägger örat mot den. Eftersom du kan gömma undan den kan upplevelsen ändå bli helt ljudlös. Anslutningarna är begränsade till hdmi, analog och optisk ljud ut samt två usb-portar på baksidan och en sd-kortläsare på sidan. Anslutningen sker antingen trådat eller via ett inbyggt trådlöst nätverkskort.Priset är riktigt bra dessutom. 2200kr hos i princip alla större elektronikkedjor/butiker (internetpris).
Några fler bilder finns på "läs mer"2 kommentarer:

parkbänk sa...

Underbar artikel. Jag blir supersugen på en boxee box som kommer ersätta min popcornhour som jag aldrig varit nöjd med. Xbmc har varit klart bäst och nu skall den ersättas av en boxee!

Afrobladet sa...

Kul att höra :)

Personligen tycker jag att man klarar sig bra utan mediaspelare (om man bara ska se på film förstås) om man har en inbyggd i tv:n redan som de flesta (nästan alla) nya tv apparatrer har nuförtiden. Bara ha en portabel hårddisk och koppla in i usb, eller streama direkt via kabel eller trådlöst.

Men Tangentbordsfjärren till Boxee är ju riktigt coolt ändå