Hetast just nu!

20 november, 2010

Tomtom Go Live 1005


Tomtom´s nya GPS med inbyggt simkort från Telenor gör att man nu kan få mer, snabbare och pålitligare realtidsinformation på skärmen. Den kan visa väder där du är och även vädret där din slutdestination är tänkt. Dessutom kan den varna om mobila fartkameror, alltså fartkameror som polisen har på släpvagn och kan flytta runt var de nu vill ha dem. Som tidigare så kan GPSen självklart fortfarand visa alla stationära fartkameror på vägarna och varna för dem.

Inbyggt i navigatorn sitter alltså ett simkort från Telenor som ger en livetjänst som bland annat ger dig uppdateringar i realtid om olyckor och köer. Hjärtat i tjänsten är HD Traffic som samlar in trafikinformation från flera olika källor, bland annat andra Live-anslutna navigatorer som kör omkring i trafiken.

I HD Traffic ingår också IQ Routes, som tar hänsyn till köbildningar och förseningar baserat på körloggar från andra Tomtomnavigatorer.

Så fungerar livetjänsten med mobila fartkameror
Att få information om mobila fartkameror fungerar så att man genom en enkel knapptryckning markerar en kamera och den aktuella fartkamerans placering sänds då ut via sim-kortet, och vips så har alla Live-navigatorer fått reda på den nya kameran. Efter någon timme raderas den nya uppgiften ur systemet för att inte kartan ska bli helt översållad med kameror. Denna tjänst fungerar givetvis bättre ju fler Live-navigatorer som kör omkring därute.

Go Live 1005 kostar cirka 3 500 kronor
Livetjänsterna ingår det första året, därefter kostar de cirka 500 kronor per år.

Inga kommentarer: