Hetast just nu!

05 oktober, 2010

Världens dyrast diamant

En extremt sällsynt rosa diamant är till salu. Säljarna hoppas få 24 miljoner pund, drygt en kvarts miljard svenska kronor.

Den stora diamanten på 24,78 karat har en rektangulär slipning med rundade hörn och sitter i en ring mellan två ljusa stenar.
Stenen som beskrivits som "fancy intense pink" har klassificerats som typ IIa, vilket innebär att den är bland de två finaste procenten av alla världens diamanter.

Den såldes senast för sextio år sedan av den uppburne brittiske juveleraren Harry Winston, och har varit privatägd sedan dess. Stenen är just nu på en roadshow runt världen inför auktionen som ska äga rum hos Sotheby´s i Geneve.

Priset väntas hamna i intervallet 17-24 miljoner pund vilket motsvarar 181 till 255 miljoner svenska kronor. Detta motsvarar en summa på runt 10 miljoner per carat som mest. Den hitttills dyraste stenen som auktionerats ut har betingat ett pris på 9 miljoner per karat.

Efter försäljningen väntas stenen slå sig in på topptiolistan över klotets värdefullaste diamanter. Listan toppas av välkända Koh-I-Noor, som sitter i de brittiska kronjuvelserna, som är så värdefull att det inte finns något pris på den.

Nummer fyra på listan är den berömda Hope-diamanten som har en prislapp på 220 miljoner pund, galna 2,3 miljarder kronor.

Inga kommentarer: