Hetast just nu!

17 juni, 2010

BP får nu betala dyrt


BP:s styrelseordförande "the ruler of the black gold" Carl-Henric Svanberg satt igår i möte med "the black president" Barack Obama.


Efter förhandlingarna så lovade BP-ledningen att de ska ta ansvar för oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Cirka 20 miljarder dollar reserveras i en fond för att kompensera människor och reparera miljöskador. Fonden, som ska förvaltas av en oberoende person, ska täcka skadeståndskrav från till exempel fiskare, hotellägare och andra människor som förlorat sina inkomster på grund av oljekatastrofen.

BP ska även reservera 100 miljoner dollar för att kompensera oljearbetare som blivit av med sina jobb när deras arbetsplatser stängts efter katastrofen. Däremot får nog BP räkna med att tvingas betala mycket mer än så längre fram, eftersom skadorna breder hela tiden ut sig och oljan läcker fortfarande från havsbottnen.


Det är inte konstigt det är så dyrt med bensin när oljejättarna sitter inne med sådana här ofantliga summor pengar, snacka om att ta överpris på oljan när man kan plocka fram 20 miljarder ur företaget bara sådär. Men och andra sidan kan det förstås vara en säkerhet de behöver, just för sådana här händelser. Men man undrar ju hur mycket pengar finns det i företaget? Visserligen tar svenska staten bra betalt för skatt på bensinen här hemma i Sverige, men bensinen skulle ju lätt kunna vara 5 kronor billigare, och ändå skulle oljebolagen göra vinster.

Inga kommentarer: